- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- olej
- 2 szklanki wody
- sól
- 1/2 szklanki słonecznika
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ryż przepłucz kilka razy w zimnej wodzie (aż woda będzie przejrzysta). W rondlu albo w patelni zagrzej olej, wrzuć ryż i smaż mieszając, aż wszystkie ziarenka obtoczą się w tłuszczu. Zalej dwiema szklankami wody, doprowadź do wrzenia, posól i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie przykryj naczynie ręcznikiem albo kocem i odstaw na 15-20 minut.
- W międzyczasie upraż słonecznik na suchej patelni.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, w razie potrzeby przypraw solą.
Wskazówki:
- Świeżą natkę pietruszki możesz zastąpić mrożoną albo suszoną.
Żródło przepisu:
Podpatrzony u znajomej 🙂
Mniam